Nieuws
15 mei 2017

WannaCry: Microsoft boos, gevolgen vallen mee

De grootschalige cyberaanval die sinds vrijdagavond in meer dan honderdvijftig landen computers heeft besmet met ransomware, heeft in Nederland nauwelijks gevolgen gehad. Directeur Patricia Zorko van het Nationaal Cyber Security Centrum zegt tegen de NOS dat het waarschuwingssysteem goed heeft gewerkt en dat Nederland er daarom relatief goed vanaf is gekomen. Op internationaal vlak, beschuldigt ict-gigant Microsoft de NSA ervan om een eerder lek te hebben verzwegen. Als de NSA daar wel ruchtbaarheid aan had gegeven, was de cyberaanval mogelijk te voorkomen geweest, meent het bedrijf.

In Nederland werden alleen betaalautomaten van parkeergarages van Q-Park getroffen door de cyberaanval. Het NCSC heeft vooralsnog geen meldingen gekregen van hacks bij andere bedrijven, ook niet op deze maandagochtend waarbij veel netwerken worden ingeschakeld.

Zorko benadrukt dat bedrijven alert moeten blijven op een aanval. ‘Want helemaal honderd procent risicovrij zijn wij hier ook niet’, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. Het Nationaal Cyber Security Centrum is zelf ook alert op nieuwe aanvallen of varianten van het virus.

De aanval van afgelopen weekend heeft wereldwijd naar schatting 200.000 computers getroffen. Daaronder waren systemen van Britse ziekenhuizen en nutsbedrijven in onder meer Spanje en Rusland. Ook in Azië waren er tienduizenden hacks. In China zijn enkele grote universiteiten getroffen, evenals geldautomaten en betaalsystemen bij bedrijven. In Zuid-Korea zijn negen aanvallen gerapporteerd.

Kaspersky rapporteerde afgelopen zaterdag dat het om 45.000 aanvallen in 74 verschillende landen gaat in met name Rusland. Nederland komt niet in de top twintig voor. Gartner spreekt vandaag van 150 getroffen landen, een verdubbeling van het door Kaspersky genoemde aantal staten.

Het NCSC waarschuwde in maart en april al voor aanvallen met ransomware. ‘We werken goed samen met het bedrijfsleven en alle overheden’, zegt Zorko daarover. ‘De politie is ook alert. Dat heeft ervoor gezorgd dat we de eerste klappen konden opvangen.’

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner

Computable

Mediapartners