Nieuws
13 mei 2017

Europol: grootste cyberaanval ooit is gaande

De gisteren gestarte wereldwijde gijzelsoftwareaanval is volgens Europol de grootste in omvang ooit. De Cybercrime Taskforce van de Europese politieorganisatie neemt deel aan een grootschalig internationaal onderzoek naar de daders. Onder meer Britse ziekenhuizen ondervonden veel last, maar ook grote ondernemingen zoals Deutsche Bahn, Renault en Telefónica. Nederland lijkt vooralsnog de dans te ontspringen.

Europol, waarvan het hoofdkantoor in Den Haag staat, houdt in samenwerking met de Nederlandse politie en een aantal ict-bedrijven een website in de lucht waar tips over het voorkomen en omgaan met gijzelsoftware staan: www.nomoreransom.org.

Het National Cybersecuritycenter (NCSC) stelt dat er nog geen meldingen bekend zijn die duiden op een toename van besmettingen met ransomware in Nederland. Een onderzoeker van MalwareTechblog heeft een zogeheten kill-switch in de ransomware gevonden en het domein hiervoor geregistreerd. Als de ransomware verbinding kan maken met dit domein stopt de infectie en verspreiding, aldus NCSC.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner

Computable

Mediapartners