Europol: grootste cyberaanval ooit is gaande

13 mei 2017

Nederland lijkt gevrijwaard van aanval ransomware

De gisteren gestarte wereldwijde gijzelsoftwareaanval is volgens Europol de grootste in omvang ooit. De Cybercrime Taskforce van de Europese politieorganisatie neemt deel aan een grootschalig internationaal onderzoek naar de daders. Onder meer Britse ziekenhuizen ondervonden veel last, maar ook grote ondernemingen zoals Deutsche Bahn, Renault en Telefónica. Nederland lijkt vooralsnog de dans te ontspringen.

Europol, waarvan het hoofdkantoor in Den Haag staat, houdt in samenwerking met de Nederlandse politie en een aantal ict-bedrijven een website in de lucht waar tips over het voorkomen en omgaan met gijzelsoftware staan: www.nomoreransom.org.

Het National Cybersecuritycenter (NCSC) stelt dat er nog geen meldingen bekend zijn die duiden op een toename van besmettingen met ransomware in Nederland. Een onderzoeker van MalwareTechblog heeft een zogeheten kill-switch in de ransomware gevonden en het domein hiervoor geregistreerd. Als de ransomware verbinding kan maken met dit domein stopt de infectie en verspreiding, aldus NCSC.

Lees meer >>

MyExpo

Login voor uw persoonlijke MyExpo omgeving.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?