Nieuws
12 juli 2017

Eerste Kamer stemt in met beladen aftapwet

De Eerste Kamer heeft gisteren met een meerderheid ingestemd met de nieuwe Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten. De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) krijgen met deze aftapwet de bevoegdheid om ook kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken. Tegelijk wordt het toezicht op de inzet van de nieuwe bevoegdheden versterkt. De wet moet 1 januari 2018 ingaan. Privacybeschermingsorganisatie Bits of Freedom vindt deze 'sleepnet-wet' veel te ver gaan en overweegt een gang naar de rechter.

Volgens minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is aanpassing van de wet voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van belang 'voor de bescherming van de nationale veiligheid en het bijdragen aan de internationale rechtsorde, waaronder bijvoorbeeld de bescherming tegen terrorisme, de bescherming van het hightech-bedrijfsleven en de overheid tegen cyberaanvallen.'

De bewindsman wijst op voortschrijdende technologische ontwikkelingen waardoor bijna alle datastromen (telefonie, internet, e-mail en sociale media) kabelgebonden verlopen. Terroristen die aanslagen willen plegen in Europa of strijden in buitenlandse conflictgebieden maken hier veelvuldig gebruik van, bijvoorbeeld voor rekrutering en commandovoering. Daarom is het voor de diensten noodzakelijk om kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken, aldus Plasterk.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner

Computable

Mediapartners