Nieuws
08 maart 2019

Hoe Blockchain technologie NGO's behoedt voor fraude.

Deze bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

NGO's die werken in arme en instabiele landen, worden vaak geconfronteerd met corruptie, fraude en slecht bestede budgetten. Voor zulke organisaties is het dus van belang om goed op te volgen wat er ginder met alle fondsen gebeurt. Maar daar komt heel wat administratie bij kijken: van het zorgvuldig selecteren van betrouwbare partners tot het rapporteren van alle financiële processen.
Bij de NGO VIA Don Bosco nemen deze taken naar eigen zeggen 40 procent van de tijd van haar personeel in Brussel in beslag. Bij haar internationale partners zou dat zelfs nog meer zijn. VIA Don Bosco investeert jaarlijks 9 miljoen euro in onderwijsinstellingen en tewerkstellingsinitiatieven voor jongeren in Afrika en Latijns-Amerika. De helft daarvan komt van de Belgische overheid, de andere helft van donaties. "Om onze impact te optimaliseren, willen we deze fondsen zo effectief en efficiënt mogelijk besteden", vertelt Filip Lammens, CEO van VIA Don Bosco.

Daarom startte de NGO een blockchainproject, samen met de Leuvense Blockchain technologieprovider SettleMint. Blockchain heeft het voordeel dat iedere toewijzing van middelen op een fraudebestendige manier kan bijgehouden worden in een transparante boekhouding. En aangezien die gegevens meteen ook door de organisaties ter plekke opgevraagd kunnen worden, kan dat de administratieve overhead verlagen.

"Door beroep te doen op de gedeelde databases van blockchain, kunnen we de activiteiten van alle betrokken partijen meteen opvolgen en zijn al die gegevens ook geverifieerd. De gebruikelijke zes maanden die we nodig hebben om de financiële informatie voor elke school en elk kantoor in elk land te controleren, wordt hierdoor gereduceerd tot enkele seconden", klinkt het.

Digitale boost voor ontwikkelingssamenwerking
Om deze technologie toe te passen, doet VIA Don Bosco een beroep op experten van de onderzoeksgroep 'Security & Privacy' van de Howest en op Blockchain technologiebedrijf SettleMint, die een gedistribueerde middleware-oplossing ontwikkelde.

De samenwerking werd in maart 2018 aangekondigd door Filip Lammens van VIA Don Bosco en door Roderik van der Veer, de CTO van Settlemint, in het bijzijn van minister Alexander De Croo. Het Blockchainbedrijf SettleMint en de NGO VIA Don Bosco werden samengebracht door het D4D-Be platform, een initiatief dat vorig jaar werd opgericht door Close The Gap om de Belgische ontwikkelingssamenwerking een digitale boost te geven. SettleMint en VIA Don Bosco kondigden hun samenwerking aan in Kenia.


Ondertussen is het project afgerond (lees meer hier) en is SettleMint op zoek naar andere NGO's om hen te ondersteunen in hun dagelijkse activiteiten en groeistrategie met Blockchain technologie.

Meer weten? Contacteer Els Meyvaert, MarCom Director (els.meyvaert@settlemint.com)

Bron: https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgische-ngo-gaat-blockchain-inzetten-om-donaties-effectiever-te-besteden/article-normal-980687.html?cookie_check=1549014613
FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

Computable

Mediapartners