Nieuws
08 maart 2019

Grootbank Standard Chartered zoekt blockchainoplossing in Leuven

Deze bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Het Leuvense bedrijf SettleMint mag voor de Brits-Aziatische grootbank Standard Chartered een testoplossing maken om de effectenhandel via blockchain efficiënter te maken.
Hoewel de beurs bekendstaat als een plek waar elke fractie van een seconde telt, duurt het soms dagen vooraleer beurstransacties helemaal afgewikkeld zijn en de effecten en het geld van de ene naar de andere rekening zijn overgeschreven.

Dat heeft veel te maken met de controlemechanismen die in de effectenhandel zijn ingebouwd, waarbij tussenpersonen moeten controleren dat alle partijen in een transactie aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Blockchain - de technologie die alle transacties in een netwerk bijhoudt in een gedecentraliseerd register - kan dat hele proces enorm versnellen, tot amper enkele seconden. Banken en beurzen in de hele wereld zijn dan ook volop aan het experimenteren met de veelbelovende techniek.

Haalbaar
SettleMint, het Leuvense bedrijf dat in ons land mee aan de spits van de blockchain loopt, werd door Standard Chartered geselecteerd om er een 'Proof of Concept' rond te bouwen, een testoplossing die moet aantonen dat de technologie in de praktijk haalbaar is.

Het is onder meer de bedoeling een blockchainalternatief te maken voor de bestaande effectenhandel (door effecten te dupliceren met zogenaamde tokens) en om ‘slimme contracten’ mogelijk te maken. Dat zijn transacties waar allerlei voorwaarden en checks in geprogrammeerd zitten, waardoor menselijke tussenkomsten en papierwerk overbodig worden.

Volgens SettleMint-CEO Matthew Van Niekerk zitten er nog gelijkaardige contracten in de pijplijn. ‘We praten met een aantal potentiële klanten uit de banksector, en met lokale integratoren’, zegt hij. Voor de oplossing van Standard Chartered doet SettleMint een beroep op de IT-dienstengroep NTT Data Singapore.

Wanneer blockchain een standaard onderdeel van de beurshandel zal worden, is volgens Van Niekerk moeilijk te zeggen. ‘Heel veel beurzen zijn ermee bezig, maar we zitten nog in een leer- en testfase. Ook de regulering moet mee evolueren. Maar de voordelen - een hogere efficiëntie en meer liquiditeit voor investeerders - zijn zo groot, dat het er zeker van komt.’

Auteur: Wim De Preter, De Tijd
FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners