Nieuws
25 maart 2019

DDoS-aanvallen worden kleiner, maar duren langer

In 2018 vonden 938 DDoS-aanvallen plaats in Nederland, een stijging van bijna veertien procent ten opzicht van een jaar eerder. De aanvallen waren gemiddeld minder heftig, maar duurden wel langer. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Beheerorganisatie Internetproviders (NBIP). DDoS-aanvallen zijn een volwassen dreiging geworden, luidt de conclusie.
De groei van het aantal DDoS-aanvallen vlakt volgens NBIP de laatste jaren iets af, maar dat betekent niet dat de overlast minder groot is. Veel aanvallen zijn zo getweakt dat ze net voldoende impact hebben om systemen plat te leggen. Het gaat dan om aanvallen waarbij minder dan 1 Gbps op een server wordt afgevuurd. Zulke relatief kleine aanvallen namen in 2018 het meest toe (23 procent). NBIP registreerde ook elf aanvallen van meer dan 40 Gbps, terwijl deze een jaar eerder volledig ontbraken. De heftigste DDoS-aanval bedroeg 68 Gbps.

DDoS-aanvallen duurden in 2018 gemiddeld ook iets langer dan in 2017. Maar nog steeds nam het gros minder dan een uur in beslag, en vele zelfs minder dan een kwartier. Toch waren er vorig jaar 29 die langer dan vier uur duurden, met een uitschieter van 29 uur. De laatste meerdaagse aanval vond plaats in 2016.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

Computable

Mediapartners