Nieuws
11 maart 2019

Veiligheid is stiefkind bij IoT-apparatuur

Internet of Things (IoT) brengt risico’s met zich mee omdat slechts een beperkt deel van de miljarden apparaten die aan een netwerk worden verbonden, goed is beveiligd. De kwaliteit van de security loopt bovendien erg uiteen. Dit stelt John Shier, senior security advisor van de Britse securityspecialist Sophos.

Computable sprak Shier tijdens het Mobile World Congress (MWC) vorige maand in Barcelona. Ook andere veiligheidsexperts spraken daar hun ongerustheid over de veiligheid van het IoT uit.

Een gevaar vormen de vele apparaten die zonder enige beveiliging uit de fabriek komen en ook onmogelijk veilig zijn te maken. Shier: ‘Sommige fabrikanten hebben maar één doel voor ogen: zo snel en goedkoop mogelijk producten op de markt brengen. Ze doen dat omdat de vraag naar IoT-apparaten prijsgevoelig blijkt te zijn. Daarom wordt vaak bespaard op de processor. Apparatuur wordt voorzien van rekenkracht die net voldoende is om te kunnen werken.’

Als een zwakke chip wordt ingebouwd en de rekenkracht minimaal is, kan geen sprake zijn van encryptie. Gevolg is dat de data die deze apparaten uitwisselen, onbeveiligd zijn. Ook komt het voor dat apparaten met een standaardwachtwoord worden beschermd dat naderhand niet is te veranderen.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

Computable

Mediapartners