Nieuws
26 juli 2019

Hellevoetsluis lekt achttien jaar lang privédata

Ambtenaren van gemeente Hellevoetsluis hebben sinds 2001 gevoelige informatie van inwoners online toegankelijk gemaakt. Het gaat in totaal om 21.000 documenten met namen, bsn-nummers, woonadressen en telefoonnummers. Deze waren ook nog via Google vindbaar, achterhaalde RTL Nieuws.

De documenten met de persoonlijke informatie staan in het raadsinformatiesysteem van de Zuid-Hollandse gemeente. In dit systeem staan alle adviezen en besluiten van de gemeenteraad. Deze worden regelmatig voorzien van bijlagen, waarvan de openbare stukken via een url raadpleegbaar zijn op de site van de gemeente.

Onder de bijlagen bevonden zich echter ook stukken met gevoelige informatie, zoals bouwvergunningen, conflictbrieven en verzoeken aan de onderwijsambtenaar. Soms was zelfs een volledige e-mailcorrespondentie tussen burgers en de gemeente bijgevoegd. Enkele documenten stammen uit 2001, het jaar dat het raadsinformatiesysteem in gebruik werd genomen.

Degene die de bijlagen toevoegt, moet per document aangeven of het openbaar is of niet. Blijkbaar is dit niet altijd goed gedaan, waardoor documenten met gevoelige inhoud niet werden afgeschermd en Google alles kon vinden. Het is onbekend hoeveel inwoners de dupe zijn van het datalek, schrijft RTL Nieuws.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners