Nieuws
07 augustus 2019

DUO overtreedt AVG via e-mailtracking

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft aan zijn e-mailverkeer naar studenten zogeheten trackingsoftware toegevoegd. Hiermee overtreedt de overheidsinstelling, die onder meer studiefinanciering verzorgt, de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat meldt de Volkskrant. De instelling is voorlopig gestopt met het versturen van e-mails met deze volgsoftware.

De Volkskrant schrijft dat DUO trackingsoftware gebruikt om het aantoonbaar te maken dat studenten belangrijke informatie tijdens een wijzigingsproces heeft ontvangen. Dat wil de instelling tijdens een rechtszaak als bewijs gebruiken. De trackingsoftware van DUO legt vast of iemand een nieuwsbrief opent en vanuit welk ip-adres.

Volgens de krant, die navraag heeft gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en een privacy-advocaat, overtreedt DUO hiermee de AVG. Volgens die wet mogen organisaties data via volgsoftware verkrijgen, zolang deze niet herleidbaar zijn tot een persoon. In dit geval was dat wel zo. 

DUO is inmiddels in gesprek met de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en voorlopig gestopt met trackingsoftware in persoonlijke e-mails.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners