Nieuws
01 november 2019

'Mijn vrouw schrok zich kapot op het darkweb'

Zelfs criminelen zonder enige kennis van het betalen met bitcoins en computertechniek kunnen binnen 67 minuten een wapen op het darkweb kopen. Als je de 50 minuten die het kost om een leek uit te leggen hoe je met cryptocurrency kan betalen van deze tijd aftrekt, is zo’n transactie in 17 minuten gefikst.

Eddy Willems, cybersecurity evangelist bij G Data en auteur van het onlangs verschenen boek Cybergevaar, zei dit tijdens een presentatie op de gecombineerde beurzen InfoSecurity.nl, Data & Cloud Expo in Jaarbeurs Utrecht. De Belgische veiligheidsexpert trok een overvolle zaal met zijn toespraak ‘Mijn vrouw was op het darkweb!’. Willems vertelde gedetailleerd hoe zijn echtgenote, een politie-inspecteur die niet van computers houdt, het voor haar onbekende darkweb had ervaren. 

Mevrouw Willems die normaal alleen met handboeien, een portofoon en een politie-pistool werkt, viel van de ene verbazing in de andere. Vooral de (lage) prijzen van malwaretools beangstigden haar. Voor honderd dollar per dag kan je een compleet botnet huren om met een ddos-aanval servers plat te leggen. Voor zeventig dollar kan je op duizend computers malware installeren. Ook de prijzen van persoonlijke informatie liggen thans zeer laag. Een bankaccount doet gemiddeld 50 dollar. Voor dat bedrag kan je iemands rekening plunderen. E-mailadressen zijn nog geen fractie van een cent waard. Ook het omzetten van cryptomunten, door criminelen veelgevraagde betaalmiddelen, is een fluitje van een cent.  

Als politievrouw had mevrouw Willems speciale interesse in de illegale wapenhandel. Een Glock 17M is zo gekocht. Complete gevechtseenheden zijn via het dark web voor enkele honderden dollars te bewapenen.  

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners