Nieuws
13 december 2019

Sinds jaren weer mobieltjes-malware in top-10

Voor het eerst in drie jaar prijkt smartphone-malware in de malware-top-tien van it-beveiligingsbedrijf Check Point. Xhelper heeft de twijfelachtige eer. Deze kwaadaardige toepassing nestelt zich ongemerkt in Android-toestellen en downloadt ongewenste apps en advertenties.

Xhelper is actief sinds afgelopen voorjaar en wordt door de onderzoekers getypeerd als hardnekkige trojan die zichzelf opnieuw kan installeren, zelfs als de gebruiker hem verwijdert. Criminelen werken de broncode voortdurend bij, waardoor mobiele-antivirusproducten de malware niet opmerken en dus niet onschadelijk maken. 

De mobieltjes-trojan staat op nummer acht van Check Points lijst van tien bedreigendste malware. De lijst wordt aangevoerd door Emotet, eveneens een trojan maar dan niet specifiek voor smartphones. Volgens het it-beveiligingsbedrijf sloeg Emotet in november wereldwijd toe bij negen procent van de organisaties. In oktober was dit zelfs veertien procent. Cryptominer XMRig en bankier-trojan Trickbot staan op plek twee en drie van de lijst. Ook zij zijn niet specifiek voor smartphones ontwikkeld.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners