Nieuws
17 januari 2020

EU en Interpol willen security van 5G verzwakken

Een rapport van Europol waarin ongerustheid werd uitgesproken over de opsporings- en afluistermogelijkheden bij 5G, werd halverwege 2019 door de ministers van de lidstaten besproken. Zoals eerder bericht in Computable zijn de geheime diensten en politie van plan om grotere invloed te krijgen in de commissies die de implementatie van 5G standaarden vaststellen. Onlangs werden hier vragen over gesteld aan de Europese commissie.

In het op 30 juli gepubliceerde artikel hierover werd de klacht van Europol aangehaald dat ze te weinig invloed kunnen uitoefenen om straks 5G-verbindingen af te kunnen luisteren en de positie van de telefoons te bepalen. Ook de inzet van de zogenaamde Stingrays wordt lastig. Recente vragen van Cornelia Ernst, Europarlementariër namens Die Linke, aan EU Commissaris Johansson, gaan hier nu ook over. Deze lijken te duiden op een bredere 'infiltratie' door de wetshandhavers en opsporingsdiensten dan alleen in de ETSI, waar ze al langere tijd met een Technical Comittee Lawful Interception (TC LI) proberen dit soort zaken te beïnvloeden

Ook de 3GGP commissies van de internationale telefonie unie van de Verenigde Naties (ITU) lijken doelwit te zijn. Het Duitse EU-parlementslid is met name geïnteresseerd welke relatie de federale Duitse politie heeft met Europol en met de EU-commissie op dit gebied.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners