Nieuws
12 februari 2020

‘Huawei luistert overal ter wereld gsm-netwerken af’

De Chinese telecomleverancier Huawei is in staat om overal ter wereld mobiele netwerken af te luisteren via achterpoortjes die eigenlijk voor politie en gerecht zijn bedoeld. Dat schrijft The Wall Street Journal. De Amerikaanse regering zou hiervan al lang op de hoogte zijn geweest.

Volgens anonieme medewerkers van de veiligheidsdiensten die de zakenkrant kon spreken, zou Huawei al meer dan tien jaar toegang hebben tot bijna alle 4G-netwerken waar het aan heeft meegewerkt. Het bedrijf verkrijgt die toegang via achterpoortjes waarmee politie en justitie gesprekken en berichten kan onderscheppen. Dat soort achterpoortjes is in veel landen verplicht, maar het is uiteraard niet de bedoeling dat ook de netwerkfabrikant er toegang toe heeft. Huawei was een van de belangrijkste leveranciers van 4G-netwerken omdat ze de technologie sneller en goedkoper konden leveren dan hun concurrenten. Ook Proximus en Orange maken gebruiken van de apparatuur van de Chinese fabrikant. 

Opmerkelijk is wel dat de VS al jarenlang op de hoogte waren dat Huawei kon meeluisteren, maar dat het land pas eind vorig jaar belangrijke bondgenoten als Duitsland en het VK hiervan op de hoogte bracht. Het publiek maken van de bewijzen zien de Amerikanen dan weer niet zitten. Vodafone, dat in het VK Huawei-apparatuur gebruikt, zegt dat het onmogelijk is dat het Chinese bedrijf op deze manier in zijn netwerk raakt. Volgens Deutsche Telekom zijn hun achterpoortjes dan weer gebouwd door een Duits bedrijf en heeft Huawei er geen toegang toe.

Recent heeft Groot-Brittannië trouwens beslist dat Huawei mag meebouwen aan zijn 5G-netwerken. Het bedrijf moet zich daarbij wel beperken tot het zogenaamde ‘radio access’-netwerk en mag geen apparatuur leveren voor het kernnetwerk.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners