Nieuws
11 februari 2020

Veel Nederlandse servers misbruikt voor botnetspam

Van alle servers die cybercriminelen inzetten voor spammen via botnets, staat ongeveer 6,3 procent in Nederland. Daarmee staat ons land op de derde plaats, na de Verenigde Staten en Frankrijk. Meer dan een kwart van de botnetspam is afkomstig van servers in de VS. Dat blijkt uit een recent rapport van IBM.

IBM heeft grootschalig onderzoek verricht naar de verschillende technologische dreigingen die zich in de wereld voordoen. Als onderzoeksbron gebruikt het techbedrijf de data van zijn ict-beveiligingsdivisie IBM Security. Het gaat om gegevens die zijn verzameld voor specialistische dienstverlening als managed security, incident response, pentesting, en vulnerability management.

Een onderdeel van het onderzoek richt zich op de infrastructuur achter botnets. Dit zijn netwerken van gekoppelde servers en computers die gezamenlijk worden ingezet voor bijvoorbeeld verspreiding van spamberichten of het massaal bestoken van websites. IBM keek naar verscheidene geospecifieke datapunten die te maken hebben met zogeheten command-and-control-infrastructuur, ofwel C2. Dit is een belangrijke aanwijzing voor centraal aangestuurde botnetactiviteiten.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners