Nieuws
16 juni 2020

Hacklab leidt Friese jongeren op tot pentester

Op 1 september opent MKB Cyber Campus een derde Hacklab in Friesland. De locatie in Heerenveen biedt zo’n twaalf jongeren tussen de vijftien en 25 jaar een cybersecurity-studieplek. De leerlingen, die moeite hebben met het reguliere onderwijs, leren om penetratietesten en it-scans uit te voeren met als doel om weer een studie op te pakken of middels een stage werk te vinden.

Het Hacklab richt zich op (jonge) talenten die buiten de boot dreigen te vallen. Vaak door een gebrek aan opleiding en diploma’s of andere arbeidsbeperkingen. Het Hacklab biedt hun de kans om praktische ervaring op te doen en een specialist te worden op het gebied van cyberbeveiliging. In eerste instantie gaat dit om basis ict-vaardigheden. Daarna kunnen zij zich specialiseren in penetratietesten (uitvoeren en rapport opstellen) of it-scans (digitale footprint van een bedrijf inzichtelijk maken). Dit brengen zij in de praktijk bij klanten van de MKB Cyber Campus.

De duur van het lesprogramma is afgestemd op het leerniveau van de deelnemer. Gemiddeld behalen leerlingen na zo’n zes tot negen maanden een certificaat voor hun specialisatie. Die wordt uitgereikt door de opleidingsinstituten die verbonden zijn aan het Hacklab, zoals het Friesland College in Heerenveen.

Ook het doel te participeren aan het Hacklab verschilt per deelnemer. Zo wil de ene student na afronding weer in het reguliere schoolsysteem instromen en de andere deelnemer hoopt op een (stage)werkplaats. Het MKB Cyber Campus beschikt naar eigen over een groot netwerk om te faciliteren in een (stage)werkplek.

In november 2018 werd het eerste Hacklab geopend in Leeuwarden en een jaar later startte het tweede scholingstraject in Sneek. In september gaat de derde locatie open. De organisatie hoopt na de zomervakantie een vierde Hacklab te openen in Groningen. Daarna staat het Friese Drachten op de planning. Ook wordt gekeken naar locaties in Drenthe. Op deze manier mikt MKB Cyber Campus met de labs op de regio Noord-Nederland.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners