Nieuws
24 juni 2020

AET sleept BZK voor de rechter om keuze Rijkspas

AET Europe eist in een kort geding dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stopt met de invoering van de nieuwe toegangspas voor ambtenaren. Na een aanbesteding heeft het Franse bedrijf Idemia geselecteerd om deze Rijkspas te leveren. Het ict-beveiligingsbedrijf uit Arnhem stelt echter dat deze Franse pas met verouderde technologie niet aan de tendereisen voldoet.

Op 8 mei startte AET een bodemprocedure tegen BZK. Om het ministerie er van te weerhouden onomkeerbare stappen te zetten, spant het ict-bedrijf nu ook een kort geding aan. Dat is gisteren gevoerd. AET zegt in gesprek te zijn geweest met BZK maar dat dit werd afgebroken door het ministerie.

‘Als het ministerie de voorbereidingen toch doorzet, dan overtreedt ze niet alleen de aanbestedingsregels, maar dreigt ook de stabiliteit van 150.000 Rijkspassen in gevaar te komen. Die bevatten unieke Nederlandse technologie die wordt vervangen door een verouderde Franse oplossing. Daardoor kunnen ambtenaren niet meer inloggen op hun computer en worden miljoenen aan investeringen in het goed laten functioneren van deze overheidspassen tenietgedaan. Het lijkt het nieuwe ict-debacle van de overheid te worden’, schrijft AET in een verklaring.

De nieuwe Rijkspas voor ambtenaren van alle ministeries, met uitzondering van het ministerie van Defensie, wordt straks niet alleen gebruikt als toegangspas, maar ook voor elektronische identificatie en het zetten van een elektronische handtekening. Volgens AET was het vanaf het begin de bedoeling dat de Rijkspas dezelfde chip- en uitleessoftware zou krijgen als de sterk beveiligde Defensiepas, waarin de beveiligingssoftware van AET is verwerkt. Hiermee is niet alleen de beveiliging gegarandeerd, maar de nieuwe Rijkspas werkt ook samen met de bestaande ict-infrastructuren van alle ministeries, inclusief die van Defensie. Dit hebben BZK en Defensie onderling met elkaar afgesproken, aldus het Arnhemse bedrijf. 

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners