Nieuws
05 oktober 2020

Isp's tuigen alarmsysteem tegen beveiligingslekken op

Internet service providers (isp’s) komen met een gezamenlijk meldsysteem tegen beveiligingslekken. Bedrijven worden zo snel van potentiële dreigingen op de hoogte gesteld. Via dit nieuwe platform wordt ook informatie doorgegeven afkomstig van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

De Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) heeft daarover afspraken gemaakt met het NCSC, dat onder het ministerie van Justitie en Veiligheid valt. Tot nog toe bediende het NCSC voornamelijk het Rijk en de vitale sector. Belangrijke informatie over cyberbedreigingen kwamen daardoor niet of veel te laat bij de internetproviders en hun klanten. De NBIP kan nu als doorgeefluik fungeren naar organisaties die niet tot de vitale infrastructuur behoren omdat het een speciale status heeft verkregen.

Octavia de Weerdt, directeur van de NBIP, is blij met de doorbraak. Ook Michiel Steltman, directeur van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), juicht het NBIP-initiatief toe. Hij is verheugd dat de sector het nu zelf gaat regelen in plaats van op de overheid te moeten wachten. Hoewel niet alle informatie die de vitale sector krijgt een-op-een door het NCSC wordt doorgegeven, krijgen betrokken bedrijven straks meer informatie over kwetsbaarheden. Het NCSC bepaalt welke type informatie de NBIP via het nieuwe meldsysteem mag doorgeven. Details daarover zijn niet bekendgemaakt. Volgens De Weerdt zijn de afspraken niet openbaar. 

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners