Nieuws
14 oktober 2020

Desinformatie bedreigt democratie

Nepberichten, namaakfilmpjes en desinformatie bedreigen ook de Nederlandse democratie. De middelen zijn er, het wachten is nu op kwaadwillenden.

Dit stelt het Rathenau Instituut in Den Haag op basis van een studie naar technologische ontwikkelingen die binnen vijf jaar een rol kunnen spelen bij de productie en verspreiding van nepnieuws. Opdrachtgever was het ministerie van Binnenlandse Zaken dat zich zorgen maakt over de toenemende dreiging. Weliswaar hebben misleidende berichten momenteel nog weinig invloed op de democratie maar door de snelle technologische ontwikkelingen kan dat snel veranderen. Gevaar bestaat er wel degelijk.

Het onderzoeksrapport bevat ook een lijst met maatregelen om desinformatie te bestrijden. Dan gaat het vooral om een detectie van deepfakes, niet van echt te onderscheiden nepfilmpjes. Ook nodig zijn monitoring van misbruik door adverteerders en facilitering van factcheckers. De onderzoekers vinden dat platformbedrijven als Facebook, Twitter, YouTube en Instagram meer en betere beschermingsmaatregelen moeten nemen. Want de verantwoordelijkheid voor veel van de geopperde maatregelen ligt bij deze platforms. Als de platforms dat niet uit zichzelf doen, moet de overheid ingrijpen en zelf regels voorschrijven, aldus het instituut. Het publieke belang rechtvaardigt dergelijk ingrijpen.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners