Nieuws
11 november 2020

‘EC omzeilt encryptie bij chats in terrorismestrijd’

De Europese Commissie wil een einde maken aan de end-to-end-encryptie zoals deze nu in chatdiensten als Whatsapp en Signal aanwezig is. Belangrijkste reden hiervoor is dat terroristen de diensten ook zouden gebruiken en terrorismebestrijders dus geen toegang hebben tot de gesprekken. De ophef hierover lijkt onterecht.

De claims over de aankomende EU-regels komen van de Oostenrijkse omroep ORF na de aanslagen in Wenen begin deze maand. De omroep zou beschikken over een interne memo van 6 november waarbij de betreffende motie centraal staat.

Volgens de omroep is niet de encryptie van chatdiensten, maar het falen van de Oostenrijkse veiligheidsdiensten de oorzaak van de aanslagen. In Brussel worden deze aanslagen misbruikt om lang geplande surveillanceplannen erdoor te drukken. Dit gebeurde ook toen de omstreden wet waarbij telecomgegevens vijf jaar bewaard moesten worden (de zogenaamde bewaarplicht), na de aanslagen in Madrid en Londen in 2004 en 2005 door het Europese parlement werd geloodst.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners