Nieuws
11 november 2020

Kabinet pleit voor strenge beveiligingseisen telco’s

Mobiele netwerkaanbieders moeten op vijf gebieden aanvullende beveiligingsmaatregelen treffen om hun netwerk beter te beschermen tegen spionage of misbruik. De strengere eisen moeten november 2022 zijn doorgevoerd. Dat staat in de ‘ministeriële regeling veiligheid en integriteit telecommunicatie’ van staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. De regeling gaat vandaag in consultatie, waarbij burgers tot en met 16 december een reactie kunnen geven.

De telecombedrijven KPN, T-Mobile en Vodafone krijgen via de regeling aanvullende beveiligingseisen op vijf gebieden opgelegd. Deze maatregelen gelden voor kritieke onderdelen van netwerken en direct daaraan gekoppelde delen. Zo moet de configuratie van technische apparatuur veilig verlopen, waarbij de beheerwerkstations geautomatiseerd en up-to-date beschermd worden tegen malware. Tweede categorie is de veilige configuratie van fysieke en virtuele infrastructuur, zoals het gericht versleutelen van kritieke gegevens.

De derde set maatregelen is de bewaking van technische infrastructuur (monitoring), zoals voorzieningen die realtime-detectie van eventuele beveiligingsincidenten mogelijk maken en het oplossen van kwetsbaarheden en incidenten. Vierde onderdeel is de veiligheidsborging op software en beheerdiensten, zoals het door een telecomaanbieder aan zijn leveranciers per contract opleggen van vergelijkbare strenge beveiligingseisen en de plicht daar op toe te zien. Tot slot wordt gepleit voor structurele screening van en achtergrondonderzoek naar mensen die beheerwerkzaamheden uitvoeren en toegang hebben tot de infrastructuur.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners