Nieuws
10 november 2020

Cyberverzekering: schijnveiligheid of slimme keuze?

Cyberverzekeringen winnen aan populariteit. Waar verzekeraars claimen dat bedrijven hiermee de risico’s rondom cybercriminaliteit afdekken, daar stellen critici dat zo’n verzekering niet meer dan schijnveiligheid biedt en organisaties ontslaat van de verantwoordelijkheid hun cybersecurity op orde te brengen. De waarheid ligt ergens in het midden.

Een veelgehoord argument om geen cyberverzekering af te sluiten, is dat de verzekering toch niet alles dekt. Inderdaad, zelfs de meest uitgebreide cyberverzekering dekt niet alle schade als gevolg van een cyberincident. Voor dit artikel heb ik de polisvoorwaarden van een populaire cyberverzekering bekeken. Het document bevat een hele trits aan uitsluitingen. De klant is bijvoorbeeld niet verzekerd tegen diefstal van bedrijfsgeheimen en schade door opzet.

Het is niet verwonderlijk dat verzekeraars een uitweg zoeken als de schade tientallen miljoenen euro’s bedraagt. Dat is al gauw het geval bij een grote cyberaanval op een multinational. Bedrijfsprocessen komen dagen- of wekenlang stil te leggen. Duizenden systemen moeten worden gerepareerd of vervangen. En dan hebben we het nog niet eens over zaken zoals losgeldbetalingen, misgelopen inkomsten en reputatieschade. Zelfs voor kapitaalkrachtige verzekeraars komen die hard aan.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners