Nieuws
06 januari 2021

Klanten SolarWinds laks met maatregelen

Honderden organisaties in Nederland zijn mogelijk vatbaar geweest voor de hack van SolarWinds. Ze maakten gebruik van een besmette versie van Orion-monitoringsoftware. De potentiële slachtoffers moeten maatregelen treffen om de risico's te minimaliseren. Nagenoeg alle getroffen bedrijven en instellingen laten dit na. Dit leert een rondvraag van Computable onder security-experts.
Aad van Boven, ceo van SecureMe2 (cyber-alarmsoftware) uit Ridderkerk, spreekt zijn grote zorg uit over het geringe aantal Nederlandse organisaties dat actie heeft ondernomen. Zijn software is diverse malen gestuit op SolarWinds-kwetsbaarheden en de gevolgen daarvan. Met terugwerkende kracht is te zien of klanten malware actief hebben en wanneer de infectie is opgelopen.  

De SecureMe2-topman constateert dat veel Nederlandse organisaties hebben nagelaten zichzelf te beschermen. Zelfs maatregelen als het blokkeren van internetverkeer van gevaarlijke ip-adressen bleven uit. En dat terwijl dat geen lastige klus is omdat bijna alle aanvallen van slechts negen van deze adressen kwamen. Met zo'n stap valt veel onheil te voorkomen, merkt Van Boven op. Je gaat daarmee tegen dat kwetsbaarheden verder zijn uit te buiten. Ook werd veelal verzuimd servers te patchen.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners