Nieuws
01 maart 2021

AP luidt noodklok voor toename in datadiefstal

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ontving in 2020 in totaal 1.173 meldingen over hacks waarbij persoonsgegevens zijn gestolen. Dat is een toename van dertig procent ten opzichte van het jaar ervoor. Daarentegen is het aantal datalekmeldingen afgenomen.

Dat blijkt uit de ‘Rapportage Datalekken 2020’ dat de AP vandaag publiceert.

In 2020 ontving de AP in totaal 23.976 datalekmeldingen. Dat is een daling van elf procent ten opzichte van 2019. Bijna vijf procent van de meldingen betreft datadiefstal. Cybercriminelen zetten hacking, malware of phishing in om persoonsgegevens buit te maken. De autoriteit zegt dat dit type meldingen met bijna een derde is gestegen ten opzichte van vorig jaar. In 2019 namen dergelijke meldingen al met een kwart toe.

Het rapport concludeert dat vooral grote organisaties die veel persoonsgegevens verwerken het doelwit zijn van datadiefstal. Iets meer dan veertig procent van de meldingen komt van organisaties met meer dan vijfhonderd medewerkers. Het type datalek komt het meest voor in de sector gezondheid en welzijn (13 procent) gevolgd door onderwijs (11 procent), ict-dienstverlening (9 procent) en handel en autobranche (8 procent).

Dat persoonsgegevens steeds vaker het doelwit zijn van criminelen, vindt de autoriteit zeer verontrustend. Criminelen kunnen de persoonsgegevens gebruiken voor identiteitsfraude of oplichting en de schade kan tot in de duizenden euro’s lopen.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners