Nieuws
25 mei 2021

DNB minder streng voor bitcoinbedrijven

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat minder strenge eisen stellen aan bitcoinbedrijven zoals Bitonic. De controle-eis tot wallet-verificatie is van tafel. Dit betekent dat de cryptosector bij transacties klanten niet meer hoeven te vragen een screenshot van hun wallet op te sturen.

In de praktijk kregen bitcoinbedrijven van de toezichthouder alleen de benodigde registratie wanneer ze de identiteiten van hun klanten en de begunstigden checkten. Dat laatste, het checken van begunstigden, bleek technisch nogal omslachtig. 

De DNB zwakt de regels voor registratie af nadat de rechter oordeelde dat de toezichthouder zijn registratiebesluit beter moet motiveren. Het cryptobedrijf Bitonic dat tegen de DNB een rechtszaak had aangespannen over de proportionaliteit van de regels, werd daarmee grotendeels in het gelijk gesteld. De DNB wilde strenge regels vanwege de anonimiteit die met crypto-transacties gepaard gaat. Dat zou witwassers en financiers van terrorisme in de kaart spelen.

De toezichthouder komt binnenkort met een aanpassing van de procedures voor registratie van bitcoinbedrijven. De DNB zal meer letten op de praktische uitvoerbaarheid van de regels. De cryptosector krijgt meer vrijheid tot vorming van een eigen risicobeleid.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

ICT vacatures
Hoofdmediapartner

computable-logo-2009-zwart-groot-formaat.jpg

Mediapartners