Seminar
do 1 november | 12:00 - 12:45
Theater 16 Powered by Computable

Hoe train je een robot in het begrijpen van mensen en de omgeving?

Moet een robot alles geloven wat die ziet en hoort? VU-onderzoekers werken aan sociale interactie met robots. Ze bouwen onder leiding van Prof. Dr. Piek Vossen een robot die kan leren en zich aanpast door communicatie met mensen. In die robot komen veel technieken samen, zoals: spraakherkenning, objectherkenning, gezichtsherkenning, taaltechnologie en semantische webtechnologie.

Tijdens zijn presentatie geeft Vossen een demonstratie met een robot uit zijn onderzoeken en legt hij uit hoe die robot leert om mensen te begrijpen op basis van taal. Dat gaat veel verder dan spraakherkenning. De robot leert namelijk ook om de context van een gesprek en zijn omgeving te begrijpen.

Dat is een enorme uitdaging. Vossen: 'Wij gaan er vanuit dat mensen fouten maken, maar robots ook. De perfecte machine bestaat niet. Om samen te kunnen leven in een maatschappij moeten robots en mensen met elkaar kunnen communiceren over elkaars fouten, problemen en de impact van mogelijke oplossingen en daarvan leren.'
Data Science & Management
Digital Transformation
Spreker
Piek Vossen
Prof. Dr. Piek Vossen
Hoogleraar Computationele Lexicologie aan de VU in Amsterdam
Prof. Dr. Piek Vossen (1960) is hoogleraar computationele lexicologie aan de VU in Amsterdam en hoofd van het Computational Lexicology en Terminilogy Lab. Hij won in 2013 de Spinozaprijs. Vossen onderzoekt hoe machines taal leren begrijpen.
Vossen: 'Maak kennis met een sociale robot die leert door communicatie met mensen. De robot weet dat mensen verschillende meningen hebben, niet duidelijk is wie gelijk heeft en iedereen fouten maakt. Onze robot is voortdurend bezig gaten in zijn kennis te vullen, en onzekerheid en conflicten op te lossen.'
Hoofdmediapartner

Computable

Mediapartners